Diep in het Limburgse land aan de Maas ligt vlak bij het dorpje Geijsteren een kleine, rustige, groene natuurkamping. Het is er stil als we op vrijdagmiddag aankomen. Er is plaats genoeg, de meeste gasten komen in het weekend. Een aantal Duitse kampeerders hebben de beste plaatsen al een jaar van tevoren gereserveerd: aan de oever van de rivier, op een door hoge bomen omzoomd terreintje.
Na het installeren van de bedden gaan we naar de natte ruimte om ons voor te bereiden op de nacht. Direct om de hoek van de deur wacht ons een verrassing, een mini-bieb, tot de nok toe gevuld met literatuur.
Een beetje verscholen, achter een stapel dikke Engelstalige romans ligt een oude bekende, Die Verwandlung, vertaald in het Nederlands. Het is het bizarre, ‘kafkaëske’ verhaal over de gedaanteverwisseling van Gregor Samsa, van de Praagse auteur Franz Joseph Kafka (1883-1924) uit 1915. Twintig geleden zag ik in een klein theater in Antwerpen de Duitstalige toneelopvoering.
‘Jullie mogen de boeken lezen, lenen of omruilen, zegt Carla Kunen, de vrouw die de camping runt. Ik complimenteer haar met de mini-bieb en vertel haar over mijn blog. ‘Ik heb er een paar weken geleden een hele stapel boeken bij gekregen, veel Nederlandse literatuur, maar ook andere boeken. Daar ben ik echt ontzettend blij mee, schrijf dat er maar bij,’ zegt ze.
Bij iedere plas- of poetsbeurt kijken we even of het er nog staat. Gaat dit boekje over ons, de mens in de eenentwintigste eeuw? In hoeverre hebben wij ons de afgelopen decennia neergelegd bij een gedaanteverwisseling? Wij willen het lezen, maar als onderpand hebben we alleen het boekenweekgeschenk van Herman Koch, ook aardig, maar niet te vergelijken met dit boek van formaat. We nemen het mee. Als we weer gaan kamperen, brengen we het terug.
Camping Landgoed Geijsteren, Op den Berg 5a, 5823 CB Maashees, tel. 0478 532601
Franz Joseph Kafka, De gedaanteverwisseling, Amsterdam, 2001