De bibliotheek in Turnhout staat al geruime tijd bovenaan mijn lijstje. Na een bezoek aan mijn kringloopwinkel die vandaag tien jaar bestaat loop ik op weg naar het station even langs de bieb, die hier gewoon ‘de Bib’ heet. In het oude schoolgebouw aan de Kasteeldreef 10, waar de bieb tijdelijk gehuisvest is, word ik verrast met een uitgebreide rondleiding van een van de bibliothecaressen.
‘Ik schrijf een blog over bibliotheken,’ begin ik. ‘Mag ik u een paar vragen stellen?’
‘Maar natuurlijk,’ zegt ze. ‘Loopt u even met me mee, dan geef ik u alvast wat documentatiemateriaal.’ Terwijl we door de lange gangen en de lokalen lopen, vertelt ze over de gang van zaken.
‘Wij hanteren hier het wonderbaarlijk lage tarief van € 6,- per jaar voor inwoners van Turnhout en € 8,- voor niet-ingezetenen, want wij willen dat de openbare bieb écht toegankelijk is voor iedereen,’ zegt ze. Ik ben onder de indruk en denk aan onze tarieven. Zou deze lage drempel kunnen bijdragen aan de bestrijding van laaggeletterdheid?
Ook andere zaken blijken anders geregeld dan bij ons. De uitgebreide collectie wordt samengesteld door de ruim dertig medewerkers die in dienst zijn van de bibliotheek. Enkele vrijwilligers worden ingezet voor het kaften en het terugzetten van de boeken.
‘Vrijwilligers kunnen het werk makkelijk neerleggen,’ zegt mijn gids. ‘Zij of hun partner kunnen elders een baan krijgen en dan ben je ze kwijt. Bovendien moet er continuïteit zitten in het werken met een steeds wisselende collectie. Daarvoor moet je rondkijken, in de gaten houden wat er speelt, weten wat de mensen vragen.’
De Bib leent ook uit aan de naastgelegen gevangenis in de Wezenstraat. Met deze taak is een speciale medewerker belast. Zelf heeft ze Russisch gestudeerd, vertelt ze. Ze stelt de Russische collectie samen, waarnaar vanwege het aantal Russen in de regio, die na de val van de muur naar België kwamen vaak wordt gevraagd.
Ook de Franse, Duitse en Engelse collecties beheert zij. Andere medewerkers hebben muziek, films, bladmuziek, jeugdboeken of boeken voor anderstaligen in hun portefeuille. Er is een computerlokaal, een leeslokaal met kranten en tijdschriften en een lokaal met stripboeken. Bovenin het gebouw is een studiezaal. In 2021 verhuist de Bib naar een nieuw gebouw bij de Warande.
‘Wat is het leukste aspect van uw werk?’ vraag ik aan het eind van ons gesprek. Ze neemt de tijd om na te denken over mijn vraag.
‘Het leukste van het werk in de bibliotheek is niet specifiek één onderdeel,’ zegt ze. ‘Het is juist de afwisseling van alle werkzaamheden. En we rouleren hier een aantal keren per dag. We werken telkens bij een andere balie, waardoor we van alles in de Bib op de hoogte zijn, dat maakt het zo leuk!’
Bibliotheek Turnhout, de Bib, Kasteeldreef 10, 2300 Turnhout, België