Op de hoek van de 1e Schansstraat en de Watergeusstraat in Delfshaven recht tegenover de minibieb van Kinderzwerfboek hangt sinds kort een nieuw kastje aan de muur. Het ziet eruit als een minibieb maar bij nader inzien zie ik dat er spullen in het kastje liggen die met lezen niets te maken hebben.
Op de grote etalageruit staat ‘Studio Delfshaven’. Madelon Stoele laat mij binnen en vertelt dat hier een communicatiebureau en ontmoetingsplek gevestigd is, gericht op bewoners en ondernemers in Bospolder-Tussendijken, twee wijken in Delfshaven, ten zuiden en ten noorden van de Schiedamseweg.
Madelon is journalist en schrijft in Delfshaven. Ze heeft ‘De Waterstoker’ begeleid, een project waarbij studenten van de Hogeschool Rotterdam een glossy krant over de wijk hebben samengesteld. Lotti Hesper is architect en organiseert het project Geveltrots in de wijk. Ze begeleidt bewoners die met muurschilderingen de wijk aantrekkelijker maken.
Het ruilkastje, want zo heet deze variant op de minibieb, vertelt Madelon, werkt net zoals de minibieb: je kunt er iets uithalen en je kunt er iets achterlaten. In de wijk wordt er volop gebruik van gemaakt.
Bospolder Tussendijken is door de gemeente aangewezen als opknapgebied en moet straks net zo booming worden als Katendrecht, aan de overkant van de Maas. Wat een geweldig initiatief! Hoe fijn is het om door een wijk te zijn waar zorg is besteed aan de straten, de bomen en de mensen die er wonen. Zo liep ik onlangs door Spangen en was aangenaam verrast door de schone straten, de mooie huizen, de groenplekken, de zorg die wordt besteed aan monumentale panden als het Justus van Effencomplex en Het Kasteel en door de goede sfeer.
Dat hoop ik ook voor de wijk Bospolder-Tussendijken, een vooroorlogse wijk, met straatnamen die ontleend zijn aan de overheersing van de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Die duurde van 1568 tot 1648, ik heb ze nog geleerd, die jaartallen, in de jaren zestig.
https://www.facebook.com/pg/studiodelfshaven/about/?ref=page_internal